Súkromní vlastníci lesov sa musia rozhodnúť, aké spoločenstvo budú mať

02.05.2014 Bratislava

Bratislava 2. mája (TASR) – Spoločenstvá vlastníkov súkromných lesov na Slovensku majú povinnosť prispôsobiť svoje pomery novému zákonu o pozemkových spoločenstvách do konca júna. Dovtedy sa musia rozhodnúť, či si založia pozemkové spoločenstvo s právnou subjektivitou, alebo ostanú naďalej spoločenstvom bez právnej subjektivity.

"Zmena so sebou prináša rôzne výdavky, napríklad museli by prejsť z jednoduchého na podvojné účtovníctvo a platiť tieto účtovnícke služby, prípadne zamestnať účtovníčku. Predpokladám preto, že z ekonomických dôvodov sa niektoré, najmä malé spoločenstvá, nepreregistrujú," povedal pre TASR predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska (ÚRZVNL) Milan Ovseník. "Hovorím najmä o malých spoločenstvách urbárnikov, ktoré z ťažby dreva majú príjem asi 5000 až 6000 eur ročne." Predseda únie spomenul aj ďalšie povinnosti, ktoré spoločenstvám s právnou subjektivitou pribudnú.

"Budú musieť elektronicky podávať účtovnú závierku. Navyše, aj na tieto subjekty sa bude vzťahovať minimálna daň 480 eur, ktorú budú musieť zaplatiť za tento rok v roku budúcom. Našimi členmi sú aj malé spoločenstvá, ktoré hospodária na pozemkoch a nevykonávajú ťažbu, a teda nemajú príjem. Napriek tomu budú musieť daň zaplatiť, ak sa stanú spoločenstvami s právnou subjektivitou."

Spoločenstvá bez právnej subjektivity nemôžu čerpať podporu z eurofondov. Mnohé z nich pritom navonok voči tretím osobám vystupujú a konajú ako spoločenstvá s právnou subjektivitou. Ak sa netransformujú a budú aj naďalej na lesných pozemkoch podnikať, hrozí im pokuta od 100 do 3000 eur.

Mnohé spoločenstvá preto ešte v tomto období zvolávajú valné zhromaždenia vlastníkov, na ktorých sa rozhodnú, či sa transformujú na spoločenstvá s právnou subjektivitou. Oznam o zvolaní musí byť zverejnený na obvyklom mieste alebo na webovom sídle spoločenstva. Zmena sa týka približne milióna vlastníkov, ktorí majú v spoluvlastníctve spolu 499.674 hektárov plochy.
 

Vyberte región